U bent hier
N-VA Beernem legt gemeentelijk zorgpakket op tafel
Met tien gerichte maatregelen werkte N-VA Beernem een gemeentelijk zorgpakket uit voor na de coronacrisis. De partij stelt dit pakket voor op de gemeenteraad van donderdag 4 juni. De voorbije maanden werden al enkele hartverwarmende projecten opgezet in Beernem. Daar wil de partij op verder bouwen. Zo pleit de N-VA voor een gemeentelijke mantelzorgtoelage, de realisatie van een Beernemse Uitpas en een project huiswerkbegeleiding. Verder wil N-VA nog meer inzetten op buurtambassadeurs en aandacht hebben voor mensen met dementie.
N-VA werkte de voorbije weken aan een vijftrapsraket om Beernem te doen heropleven na de coronacrisis. Deze raket bestaat uit vijf pijlers: een financiële, economische, gemeenschaps-, zorg- en digitale pijler. De partij lanceerde eerder al 12 economische voorstellen en 13 gemeenschapsinitiatieven. Nu werkte de partij ook tien zorgvoorstellen uit.
Volgens gemeenteraadsleden Lien Dewispelaere, Christine Stoobandt en Els Vyncke wordt zorgen voor elkaar meer dan ooit belangrijk. “Voor veel ouderen is het gedwongen isolement een heel zware periode. En dat zal ook na coronacrisis niet anders zijn. Het is dus een echte noodzaak dat Beernem een zorgpakket uitwerkt. Heel wat ideeën namen we met N-VA al op in ons verkiezingsprogramma van 2018. De crisis dwingt ons er toe om deze opnieuw op tafel te leggen”.
Dit zijn de 10 tien zorgmaatregelen van N-VA Beernem:
1. Mantelzorgtoelage
De meeste zorgbehoevende personen willen graag zo lang mogelijk en zo goed mogelijk thuis blijven en geholpen worden. Daarom voorzien we een financiële tussenkomst voor de thuisverzorgers van zorgbehoevenden. Deze mantelzorgtoelage beschouwen we niet als financiële hulp, maar wel als blijk van waardering voor wat de mantelzorger allemaal
2. Een Uitpas voor kwetsbare gezinnen
Sociale integratie wordt nog belangrijker voor kwetsbare gezinnen. Met de realisatie van een Uitpas of kansenpas bieden we mensen de kans om aan een goedkoper tarief deel te nemen aan allerlei activiteiten in Beernem. Deze Uitpas werken we uit in samenwerking met onze jeugd-, sport- en culturele verenigingen.
3. Een actuele vrijwilligerslijst.
Heel wat Beernemnaars registreerden zich tijdens deze crisis als vrijwilliger. Deze lijst gebruiken we ook na corona. Vrijwilligers kunnen ingeschakeld worden bij het voorlezen in de Bib, bij de voedselbedeling, de Minder Mobielen Centrale of in de woonzorgcentra. We ondersteunen de bestaande vrijwilligersinitatieven en voorzien een online platform. Zo vinden we de juiste match tussen hulpvrager en vrijwiller.
4. Toegankelijke communicatie en informatie
Zowel online als via het Open Blad verzamelen we alle informatie over de verschillende sociale initiatieven in Beernem. Zo bezorgen we iedere inwoner de juiste info. Ook het nummer 171, de hulplijn bij vragen over elke vorm van geweld of misbruik geven we een prominente plaats op de gemeentelijke website.
5. Inzetten op buurtambassadeurs
Buurtambassadeurs spelen een belangrijke rol in het detecteren van sociale isolatie of moeilijkheden in de buurt. Om de buurtambassadeur nog bekender te maken, stellen we een gemeentelijke folder samen waarbij iedere ambassadeur zich voorstelt. Zo hebben buurtbewoners meteen de juiste contactgegevens en weten ze wie hun contactpersoon is bij problemen. Daarnaast schakelen we buurtambassadeurs één keer per maandin bij het opbellen van onze senioren.
6. Integreer de speel-o-theek in de bibliotheek
Onder voormalig schepen van Cultuur Gijs Degrande werd de bib helemaal vernieuwd. Het is nu deplaats om kennis op te doen, dingen te beleven en andere mensen te ontmoeten. We integreren de speel-o-theek in het aanbod van de bib en stellen het open voor iedereen. Kwetsbare gezinnen kunnen gratis speelgoed ontlenen en maken ondertussen met de bibliotheek.
7. Online opleiding voor jong en oud
In tijden van Corona zijn we nog meer aangewezen op het internet. In samenwerking met lokale verenigingen en initiatieven organiseren we online verschillende opleidingen voor zowel jong als oud. Dit gaat om veilig te leren surfen, werken met whatsapp, digitaal bellen…
8. Huiswerkbegeleiding voor kansarme leerlingen
Wat zal de impact zijn van de coronamaatregelen op kansarme leerlingen? Veel mensen uit de onderwijswereld vrezen terecht de leerachterstand die jongeren nu oplopen. We bieden daarom huiswerkbegeleiding en stellen hiervoor gemeentelijke infrastructuur ter beschikking. Samen met scholen, studenten, stagairs, vrijwilligers en leerkrachten maken we een succes van dit project.
9. Aandacht voor dementie
Ook mensen met dementie verdienen de nodige aandacht. We brengen hun noden en kaart en vertalen dit doelstellingen en visie. We organiseren een gelijkaardig project zoals in Oostende.In ‘het vergeten orkest’ luisteren personen met dementie, hun mantelzorgers en bibmedewerkers samen naar vinylplaten.
10. Cultuur in woonzorgcentra
Veel ouderen blijven geïnteresseerd in cultuur, ook als ze in een woonzorgcentrum wonen. Het is echter niet evident om zich te verplaatsen. We starten een project om cultuur bij de bewoners van onze woonzorgcentra te krijgen. We doen dit door voorstellingen live te streamen in onze WZC.